AmmattilaisilleKaikille naisilleMeistäBlogiOta yhteyttäAkka Shop
Akan tarina

Akka merkitsee suomalaisille viisasta naista tai jumalatarta, Maan emoa, joka on synnyttänyt elämän maan päälle. Akka edustaa hedelmällisyyttä, kasvua, elämää ja terveyttä. Siinä on sopiva klangi ja ihanasti terää. Se kolahti heti meille molemmille. Oikeastaan yrityksellämme oli nimi ennen kuin synnytimme muun sisällön.

Akka Health & Education Oy on kahden boss ladyn, Heli Harsusen ja Maija Sinisalon, perustama ja omistama yritys. Tarjoamme tutkimuksiin ja kliiniseen kokemukseen perustuvaa selkokielistä tietoa naisten terveydestä. Koulutukseltamme olemme fysioterapeutteja ja olemme erikoistuneet naisten terveyden erityispiirteisiin. Intohimojamme ovat:

  • Premenopaussi ja menopaussi eli vaihdevuodet ja niitä edeltävä aika

  • Raskaus, synnytys ja synnytyksestä palautuminen (äitiysfysioterapia)

  • Kehon ja mielenterveyden yhteys

  • Naisurheilijan erityiskysymykset

  • Lantionpohjan toimintahäiriöt

  • Terapia- ja hoitosuhteeseen ja vuorovaikutukseen liittyvät asiat

Heli Harsunen

Maija kertoo Helistä:

"Ammatillisesti Heli on hurjan kiinnostunut monista asioista ja onkin usein "se tyyppi" joka on ihan aallonharjalla. Toisaalta hän on kriittisen ajattelun mestari ja Helin vakuuttamiseen tarvitaan aina hyvät argumentit. Mutu ei todellakaan riitä. Olen oppinut Heliltä ja hänen kanssaan aivan valtavasti ja olemme yhdessä kasvaneet ammatillisesti äitiysfysioterapian erityisosaajiksi.

Kouluttajana (ja koulutusmateriaalien luojana) hänellä on erityinen taito isojen kokonaisuuksien hallintaan. Lisäksi olen yhä uudestaan saanut hämmästyä, kuinka taitavasti hän perkaa ja selittää auki jonkin haasteellisen, monimutkaisen asiakokonaisuuden niin, että seuraavassa hetkessä se näyttääkin selkeältä ja helposti nielaistavalta. Todella hyödyllinen taito. 

Heli, Heltsykkä. Lempinimeni hänelle on ihan pöhkö, mutta ei sillä ole mitään väliä. Minusta se kuvaa ihmistä, jonka olen oppinut vuosien aikana tuntemaan. Asiallisen ja tyynen kuoren alla piileekin pirskahteleva ja sanavalmis sähikäinen, joka nauttii kilpailemisesta eikä pelkää laittaa itseään likoon. Heti vaan ja syvään päätyyn. Hän on aivan yhtä paljon peloton boss lady Heli kuin herkkä ja pohdiskeleva Heltsykkä: arvostan valtavasti molempia piirteitä hänessä. 

Helin muisti toimii usein omana varamuistinani ja täydentää omaani. Hän on hyvä numeroissa. Samoin sanan käyttäjänä. Sekä pilkkusäännöissä. Heli on loistava keskustelija ja ystävänä se luottotyyppi, joka osaa kuunnella ja antaa uusia näkökulmia. Ystävänä hän on luotettava ja ajattelevainen. Me molemmat myös tarvitsemme omaa aikaa ja hiljaisuutta ympärillemme; tiesin, että meistä tulee hyvät ystävät, kun olimme täysin luontevasti jakaneet pitkän hiljaisuuden hetken. 

P.S. Voin kertoa, että kun Heli lukee tämän tekstin, se tuntuu hänestä varmasti vaivaannuttavalta, koska vaikka kehuttavaa on vaikka millä mitalla, Helillä ei ole tapana paukutella henkseleitä. Mutta hei, elämäsi ei ole omasi jos aina ajattelet, mitä muut ajattelee susta ja tällä ajatuksella voin kertoa teille, että kohta kuuluu ja kovaa. Tätä ei kannata missata. Sillä kyllä hän oman arvonsa ymmärtää. Nyt ääni on löytynyt ja sanottavaa on paljon: onhan hän ihan timanttinen akka."


Maija Sinisalo

Heli kertoo Maijasta:

"Maija on rautainen naisten fysioterapian ammattilainen, arvostettu kouluttaja, 3 pojan äiti ja harvinaislaatuinen ystävä, johon olen saanut tutustua aikuisiällä. On pitkälti Maijan ansiota, että Suomen Äitiysfysioterapeutit -yhdistys on olemassa ja että äitiysfysioterapiasta on tullut suosittua. Hän on tehnyt pyyteettömästi työtä äitien hyvinvoinnin eteen, välillä omasta jaksamisesta tinkien.

Siinä virallinen osuus… sanomattakin on selvää, että Maija on huippuosaaja. Mutta hän on paljon muutakin: minulle kovin tärkeä ihminen, jonka kanssa on koettu ilot ja surut. Maijaan voi aina luottaa ja hän muistaa aina kysyä, mitä kuuluu. Meillä on samanlaiset arvot ja maailmankatsomus - harvoin olemme eri mieltä mistään, ja vaikka olisimmekin, koskaan ei riidellä. Olen saanut Maijalta korvaamatonta apua ja tukea omaan ammatilliseen kasvuun ja itseluottamuksen rakentamiseen. Maijan kanssa on helppo tehdä töitä: hänellä on kyky kuunnella ja edistää asioita lempeällä tavalla. Välillä voi vähän rönsyillä, mutta loppujen lopuksi Maija saa ihan hitosti aikaan. Ja ideoita Maijalla riittää vaikka muille jakaa - yleensä ne kaikki ovat toteuttamiskelpoisia, kyse on lähinnä siitä, kauanko toteuttamiseen menee.

Ihailen Maijan tapaa olla äiti - ja välillä mietin, miten hän pystyy kaikkeen (mm. talonrakennusprojektiin, koronakevään kotiopettajattarena toimimiseen, asiakastyöhön, yhdistyshommiin…). Onneksi hän on oppinut hiljalleen oman arvonsa eikä suostu enää joustamaan ja venymään oman hyvinvointinsa kustannuksella. Tässä ollaan mentoroitu toinen toisiamme varsinkin viime vuoden aikana. Päällisin puolin Maija on puhelias ilopilleri, mutta hänessä on myös rauhaa ja hiljaisuutta kaipaava puoli, jota hän ei välttämättä kaikille paljasta.

Maijaa ja minua yhdistää samanlainen kiero huumorintaju, 90-luvun lapsuus ja teini-ikä, mutta myös säännöllinen turhautuminen tämän maan terveydenhuollon toimimattomuuteen, etenkin kun kyseessä on naisten terveys. Siksi Akka Health & Education Oy sai alkunsa. Uskon, että Akan myötä Maija pääsee loistamaan koko valollaan ja persoonallaan, just wait and see."

© 2023 Akka Health & Education Oy